Nutriční hodnoty ve 100g:

Energie: 2194kJ/524kcal

Bílkoviny: 21,2g

Sacharidy: 37,5g

Tuky: 31,4g

   z toho Omega-3: 20,36g

Vláknina: 33,7g (patří mezi sacharidy)

Sodík: 0g

Nutriční hodnoty semínek chia šalvěje hispánské velmi závisí na půdě a klimatických podmínkách (potřebných k dostatečné vyzrálosti semínek), proto dochází k určitým rozdílům (měnším či větším) živin u chia - dle lokality apod. Semínka chia Aida Organic - nově nyní s ještě bohatším nutričním profilem!

Dále významný obsah vápníku (až 5x více než v mléce a mnohem lépe využitelnější pro lidské tělo než vápník z pasterizovaného mléka), boron, zinek, měď, jód, železo, hořčík, mangan, molybden, fosfor, draslík, vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K a další zdraví prospěšné živiny.

VÁPNÍK: 50g semínek chia obsahuje přibližně 600mg plně využitelného vápníku, stejné množství mléka obsahuje jen cca 120mg vápníku, který je z pasterizovaného mléka pro lidské tělo téměř nevyužitelný. Vysokým obsahem využitelného vápníku se semínka chia stávají vynikajícím přirozeným zdrojem tohoto minerálu.

BOR: Semínka chia dále obsahují bor - kriticky důležitý minerál pro stavbu kostí. Chia jsou tedy ideální potravinou pro ženy, u nichž často již po třicítce dochází k postupnému snižování vápníku v těle. Chia jsou i velmi vhodnou potravinou k prevenci před osteoporózou i u starších osob nebo dětí ve vývinu, jejichž tělo má zvýšené nároky na vápník pro tvorbu kostí a zubů.

OMEGA-3: 100g semínek chia obsahuje 21g tuků, z toho 13g tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (ALA), tzn. Omega-3 tvoří 60% z celkového obsahu tuků. Semínka chia nejsou tvrdá na skus - v porovnání s řadou ostatních druhů semínek s vyšším obsahem zdravých tuků. Semínka chia nemají tvrdou slupku, proto není nutné, aby se používala mletá. Díky svým hydrofilním účinkům (vázat vodu) změknou a využití živin z chia je snadné.

PROTEINY (bílkoviny):  19% váhy semínek chia tvoří proteiny. To je vyšší obsah proteinů než ve většině jiných semínek a zrn. Kombinace zdravých nenasycených mastných kyselin (tuků) a vysokého obsahu proteinů ze semínek chia činí výbornou potravinu  nejen pro sportovce, osoby na dietě a děti, ale chia jsou velmi vhodnou potravinou do jídelníčku široké veřejnosti.

VLÁKNINA: Semínka chia obsahují pozouhodných 32% vlákniny, přičemž obsah rozpustné vlákniny je cca 25% z celkového obsahu vlákniny. Doporučená denní dávka vlákniny na dospělou osobu je cca 25 - 35g. Semínka mají vysoce hydrofilní vlastnosti a tudíž na sebe dokáží vázat velký objem tekutiny (ať už jde o vodu, ovocné/zeleninové šťávy, mléko apod.). Tato vynikající schopnost semínek přispívá k prodloužení hydratace v těle a k zajištění potřebných elektrolytů v tělních tekutinách, a to především během vypětí, fyzické námaze jako cvičení, tanec apod.

ELEKTROLYTY: jsou rozpustnou formou minerálů jako je draslík, hořčík, sodík a další. Tyto elektrolyty jsou nezbytné pro buňky z důvodu zajištění správné a dostatečné regulace energie těla a toku vody skrz buněčné membrány. Čím víc se tělo potí, tím víc elektrolytů ztrácí a proto je potřeba tyto zpětně dodávat.

ANTIOXIDANTY: Semínka chia obsahují kromě minerálů i vitamíny, zejména vitamín C a E, ale také skořicové kyseliny. Tyto vitamíny a skořicové kyseliny jsou mocnými antioxidanty, chrání před poškozením volnými radikály a přispívají k trvanlivosti semínek chia a to tím, že chrání zdravé nenasycené mastné kyseliny od oxidace (zkažení). Tato skutečnost je jedním z důvodů, proč semínka chia mají někalikaletou dobu spotřeby, aniž by došlo k degradaci živin. Pozn: Skořicové kyseliny získané z rostlinných extraktů se také používají v kosmetice k hojení některých kožních problémů.

Srovnání obsahu živin semínek chia s některými potravinami:

  • 2x více proteinů než ve většině ostatních semínek a zrn
  • 5x více vápníku než v mléce, plus obsah boronu, což je stopový prvek podporující transport vápníku do kostí (viz Boron)
  • 2x více draslíku než v banánech
  • 3x vyšší síla antioxidantů než v borůvkách
  • 3x víc železa než ve špenátu
  • 9x víc rostlinných Omega 3 než sója, dvojnásobek Omega 3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% víc Omega 3 než v lněném semínku