Chléb chia
11.08.2011 22:28
3 lžíce semínek chia
300 g mouky na domácí chléb
300 g žitné mouky (tmavá chlebová)
100 g hladké polosvětlé mouky T650
O,5 l studené vody
lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
3 lžičky medu
1,5 sáčku suchého droždí
směs semínek - asi 2 dcl sklenička (kmín, dýně, slunečnice, len, sezam, fenykl - dle možností a chuti
Do odměřené vody vsypeme semínka chia a necháme nabobtnat (stačí 5 - 10min). Takto snadno vytvořený gel se semínky chia dodá vláčnost těstu i hotovému pečivu.
Mezitím do pekárny vlijeme vodu, olej, přidáme sůl, med, vsypeme mouku a nakonec droždí. Zapneme pekárnu.
Při druhém hnětení těsta vsypeme směs semínek a dohněteme těsto.
Zbytek udělá pekárna.
ALE: Nemáte-li domácí pekárnu, těsto můžeme vytvořit i s pomocí vařečky. Ruční hnětení těsta (na tmavý chléb je hutné) je fyzicky náročnější.
Po řádném prohnětení dáme těsto do formy (např. na "biskupský chlebíček" a těsto necháme kynout - i 2 hodiny - záleží v jak teplé místnosti těsto kyne).
Rozehřejeme troubu a dáme péci.
———
Zpět