O semínkách chia

Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Např. i Christopher McDougall se semínkám chia v souvislosti s mexickými běžci věnuje ve své knize "Born To Run" - Zrozeni k běhu. Semínka chia mají vynikající HYDROFILNÍ vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu - tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité při sportovním výkonu a jakékoliv zvýšené fyzické námaze.

Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů,  vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.

Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu  krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.

Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.

Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také  pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytíci vlastnosti vlákniny a gelu ze semínek chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť).  Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou chia vhodná  i pro podporu zdraví jako takového.