ČOKOLÁDA se SEMÍNKY CHIA
21.01.2013 11:32ČOKOLÁDA se SEMÍNKY CHIA
50g kakaa
40g kakaového másla
1 lžička semínek chia
1 lžíce dýňových semínek (mohou být i pražená na suché pánvi)
1 lžička sezamových semínek
Případně k oslazení rostlinné sladidlo stévie
Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo (nevařit, jen rozpustit), do něj přidejte kakao a promíchejte, můžete osladit. Směs nalejte do formičky na čokoládu a ozdobte semínky. Takto připravenou čokoládu nechte ztuhnout v mrazáku – cca 15-20 min. Čokoládu je vhodné skladovat i po vyrobení v mrazáku, protože má nižší bod tání v porovnání s komerčně vyráběnou čokoládou. Obecně platí – čím více přírodního kakaového másla je použito na čokoládu (v poměru se ztuženým tukem), tím nižší bod tání čokoláda má. Nicméně o to je kvalitnější.
Do čokolády můžete přidat řadu dalších surovin, dle chuti:
Varianty ochucení čokolády:
Ovocný prášek lucuma (přírodní zdroj vlákniny, betakarotenu), spirulina, acai, vanilka...
Špetka hrubozrnné soli
Špetka chilli prášku
Lžička skořice + špetka muškátového oříšku
Křupavé kakaové boby
Pomerančová kůra nebo kandované ovoce
Sušené třešně, meruňky, švestky…
———
Zpět