ČOKOLÁDA se SEMÍNKY CHIA

50g kakaa

40g kakaového másla

1 lžička semínek chia

1 lžíce dýňových semínek (mohou být i pražená na suché pánvi)

1 lžička sezamových semínek

Případně k oslazení rostlinné sladidlo stévie

Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo (nevařit, jen rozpustit), do něj přidejte kakao a promíchejte, můžete osladit. Směs nalejte do formičky na čokoládu a ozdobte semínky. Takto připravenou čokoládu nechte ztuhnout v mrazáku – cca 15-20 min. Čokoládu je vhodné skladovat i po vyrobení v mrazáku, protože má nižší bod tání v porovnání s komerčně vyráběnou čokoládou. Obecně platí – čím více přírodního kakaového másla je použito na čokoládu (v poměru se ztuženým tukem), tím nižší bod tání čokoláda má. Nicméně o to je kvalitnější.

Do čokolády můžete přidat řadu dalších surovin, dle chuti:

Varianty ochucení čokolády:

Ovocný prášek lucuma (přírodní zdroj vlákniny, betakarotenu), spirulina, acai, vanilka...

Špetka hrubozrnné soli

Špetka chilli prášku

Lžička skořice + špetka muškátového oříšku

Křupavé kakaové boby

Pomerančová kůra nebo kandované ovoce

Sušené třešně, meruňky, švestky…

 

MANGO SALSA se SEMÍNKY CHIA

1 zralé mango

1 lžička bílých semínek chia

1/2 červené papriky

1/2 - 1 paprička jalapeňo nebo jiný druh ostřejší papriky

1 limetka

několik lístků čerstvého koriandru nebo petrželky a případně sůl

Mango a červenou papriku nakrájíme na kostky a smícháme. Přidáme nakrájenou papričku jalapeňo, šťávu z limetky a sekané lístky koriandru nebo petrželky. Nakonec do směsi přidáme bílá semínka chia.

Salsa se hodí k jakémukoliv grilovanému masu, steakům, rybě, jako náplň do tortill a tacos, k pečeným bramborám apod.

Do originální salsy ještě patří kousek červené cibule.

VARIANTY: Do salsy přidejte např.:

kousek avokáda

červené vařené fazole

lžičku pomerančové šťávy

...

QUINOA KAŠE se SEMÍNKY CHIA a OVOCEM

1 lžíce semínek chia

5 lžíc (60g) bílkovinné luštěniny "Quinoa" (např.  z DM drogerie, 100g: 14,8 B   58,5 S   5T)

100ml rýžového mléka (nebo jiného dle preference)

20g přírodních ořechů kešu (14ks)

ovoce (v receptu 1 lžíce mražených malin + 1/2 banánu)

100 - 110 ml vody

Quinou nejprve několikrát propláchneme vřelou vodou a scedíme. Quinou pak v kastrůlku přelijeme 100 - 110 ml vody a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a vaříme cca 10 minut. Voda se postupně odpařuje. Po prvních 10 minutách do quinoi přidáme 100ml mléka a vaříme dalších 10 minut, až je quinoa měkká. Odstavíme z plotny a do kašovité směsi přimícháme ovoce, semínka chia a ořechy. Nakonec můžeme poprášit špetkou strouhaného muškátového oříšku nebo skořice. Kaše je vhodnou snídaní nebo svačinou.

TIP: Do kaše z quinoi přidejte lžíci křupavých kakaových bobů (100% čokoláda).

Ingredience

CHIA VÝHONKY a KLÍČKY

1 lžíce semínek chia

6 - 7 lžíc vody

miska, talíř, zavařovací sklenice nebo jiný vhodný obal

ubrousek, papírový kapesník nebo vata

sáček nebo alobal

Na misku (může být jakákoliv i plastová...) nebo talíř dáme ubrousek, přidáme lžíce vody a nasypeme na něj lžíci semínek chia. Misku překryjeme sáčkem nebo alobalem a tento několikrát propíchneme vidličkou, abychom zajistili větrání. Semínka v misce umístíme nejlépe k oknu (rostlinky se otáčí za světlem) a každý den (nejlépe ráno) semínka vždy mírně vlhčíme (stačí cca 3 lžíce vody), aby semínka nezaschla. Mladé výhonky sklízíme po cca 10 dnech, aktivují se v nich enzymy a chia jsou tak ještě nutričně bohatší.

Semínka chia je možné také pěstovat na klíčky. V tom případě stačí běžná zavařovací sklenice, do ní dáme 1 - 2 lžíce semínek chia (bez ubrousku, stačí jen tak volně), přidáme vodu (aby chia byla ponořená) a umístíme k oknu. Již následující den se začínají objevovat první klíčky. Semínka chia na klíčky ve sklenici každý den propláchneme (ráno a večer).

Výhonky a klíčky je vhodné přidávat do salátů, do sýrů (nejlépe čerstvých), do tvarohů, na těstoviny, do luštěnin, pomazánek apod.

Výhonky ze semínek chia skvěle chutnají např. s čerstvým nezrajícím sýrem a žitným chlebem.

CHIA ENERGY KULIČKY/TYČINKA S KOKOSEM

8 kuliček nebo 1 tyčinka, do 10 minut:

1/2 středního banánu

1 lžička arašídového másla nebo mletých arašídů

2 lžíce strouhaného kokosu

1 lžíce bílých semínek chia

1 lžíce ovesné mouky nebo drcených ovesných vloček

1 lžíce kakaových drcených bobů (100% čokoláda)

Banán rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši, přidáme lžičku arašídového másla a vidličkou zapracujeme do rozmačkaného banánu. Do směsi přidáme kokos, semínka chia a ovesnou mouku a smícháme. Nakonec přidáme kakaové boby a zpracujeme do tvarovatelné hmoty (nejlépe rukou). Z hmoty pak vytvoříme kuličky nebo tyčinku. Po vytvoření je "energy mls" připraven ke konzumaci nebo je možné jej umístit na cca 20 - 30 minut do lednice (i přes noc). Chutnají skvěle - vyzkoušeno :-)

Nutriční hodnoty (8 ks): 1442kJ   8,7 B     28  S     22 T

Zdravá svačinka (vhodná i jako sacharidová snídaně) bez rafinovaného cukru a sladidel, s přírodními živinami pro Vaši energii a zdravé srdce. A navíc - chutná i dětem.

VARIANTY:

Do směsi přidejte:

1. svůj oblíbený proteinový prášek (o přidané množství proteinu je třeba snížit množství kokosu) nebo

2. několik rozinek/brusinek

3. špetku skořice (prohřeje tělo) nebo kájenského pepře

Ingredience

Tyčinka (105g)

SUŠENKY CHIA

2 lžíce semínek chia

70 g špaldové mouky

70 g ovesné mouky (nebo drcených ovesných vloček)

120 ml vody

Jako posyp před pečením: mořská sůl, kmín, mák, skořice, sýr cheddar...

Semínka chia smícháme s 60ml vody a necháme cca 10 min. odpočinout. Chia s vodou vytvoří gel (=pojivo). Mezitím rozehřejeme troubu na cca 150 stupňů. Poté smícháme oba druhy mouky, přidáme gel ze semínek chia a zbývající množství vody. Vytvoříme těsto hustotou podobné těstu na běžné vánoční pečivo (linecké apod.). Hustotu ovlivníme přidáním vody či naopak mouky. Těsto vyválíme a vykrajujeme různé tvary dle libosti (koláčky, tyčinky, kostky...). Tvary dáme na plech s pečícím papírem a tvary ozdobíme posypem (mák...apod. Aby posyp lépe na tvarech držel, každý vykrojený tvar navlhčíme trochou vody, pak dáme posyp). Sušíme v troubě při cca 150 stupních přibližně 20 - 30 min.

Sušenky chia jsou i vhodnou energy svačinou na trénink, cestování apod.

TIP: do těsta je možné přidat další ingredience: rozinky, brusinky, mandle, kakao... nebo k doslazení lucuma nebo stévie.

ŘECKÝ SALÁT TZAZIKI se SEMÍNKY CHIA:

1 porce, 5 min.

1 lžíce bílých semínek chia + 5 lžíc vody

1/2 salátové okurky

1 lžíce kvalitního bílého jogurtu

2-3 větvičky čerstvého kopru

menší stroužek česneku, špetka mořské soli a pepře

Semínka chia smícháme v misce s vodou a necháme odpočinout (5 min), aby chia nasákla vodu a vytvořila jemný kompaktní gel.

Mezitím nahrubo nastrouháme okurku (nebo nakrájíme na kostičky), přidáme nasekaný kopr, jogurt, česnek a pepř. Ingredience promícháme, do směsi přidáme gel ze semínek chia, opět promícháme. Podáváme k masům (včetně ryb), luštěninám, kvalitnímu pečivu apod.

Semínka chia salát obohatí o vápník, vlákninu, rostlinné proteiny a omega3 a řadu dalších živin v přirozeném stavu.

ŠPENÁTOVÉ PLACKY z těsta se SEMÍNEK CHIA:

10 ks placek:

1 1/2 lžíce semínek chia

150 ml vody

1 1/2 hrsti listů čerstvého špenátu

2 lžíce ovesné mouky (stačí drcené ovesné vločky, případně rýžová mouka)

Semínka chia nejprve smícháme s polovinou množství vody a necháme odpočinout cca 5 minut. Chia absorbují vodu a vytvoří gel. Do mixéru (běžný stolní) dáme listy čerstvého špenátu a vytvořený gel ze semínek chia. Rozmixujeme, přidáme zbývající množství vody a opět chvíli mixujeme. Přidáme dvě lžíce ovesné mouky a naposled rozmixujeme. Vznikne těsto (viz foto dole) - o něco hustší než na palačinky. Hustotu řídíme přidáním vody či mouky.

Rozehřejeme pánev (může být i pánev na lívance), přidáme pár kapek kvalitního oleje a lžící tvoříme placky velikosti volského oka. Placky je možné tepelně upravovat buď jen na jedné straně (necelé 2 minuty) nebo na obou (stačí něco přes minutu). Placky by na povrchu měly být matné, pak jsou hotové. Uvnitř budou lesklé =  vláčné a šťavnaté na skus, nikoliv vysušené.

Placky můžeme plnit čímkoliv dle chuti (tvaroh, protein, ovoce, zelenina....). V našem receptu je náplň následující:

1. mandlová pasta (rozmixované loupané mandle 200g + 4 lžíce vody) + salát polníček + rajče

2. kvalitní bílý jogurt + jablko + skořice + sekané mandle

V obou případech je pokrm velmi lehký a osvěžující.

Těsto

OVOCNO-VANILKOVÉ SMOOTHIE se SEMÍNKY CHIA:

1 lžíce semínek chia

hrst mražených malin nebo jiného mraženého llestního ovoce (borůvky apod.)

2-3 dcl vody (dle preference hustoty nápoje)

1 dávka vanilkového proteinového prášku

Všechny ingredience dáme do mixéru, mixujeme asi 30 sekund a ihned konzumujeme.

TIP: Vodu můžeme nahradit mlékem, např. i rýžovým apod.

KUŘECÍ (krůtí) KOUSKY SE ZELENINOU A SEMÍNKY CHIA

1 porce, 5 min. příprava, 10 min. tepelná úprava

1 lžíčka semínek chia

120 - 150g kuřecích prsíček (nebo krůtích)

1 střední červená paprika

1 plná lžíce mraženého hrášku

2 dílky čerstvého květáku (1 hrst)

špetka grilovacího koření bez soli (Vitana), voda na podlití masa

lísteček kvalitního másla (cca 4-5g)

špetka kvalitní Himalájské růžové soli (např. sůl Jamie Oliver, k dostání v síti Tesco, viz foto)

Maso nakrájíme na kousky a opražíme na suché rozehřáté pánvi (1 min). Přidáme grilovací koření a podlijeme cca 5 lžícemi vody. Maso dusíme cca 5 minut. Poté na pánev k masu přidáme červenou papriku, mražený hrášek a čerstvý květák nakrájený na malé kousky. Promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty (aby zelenina byla na skus a ne rozvařená). Pánev odstraníme ze sporáku, k masu a zelenině přidáme lísteček másla a promícháme. Nakonec přidáme himalájskou sůl (nebo kvalitní mořskou) a semínka chia.

CHIA KAŠE S OŘECHY A SKOŘICÍ

Na množství 1 hlubokého talíře kaše potřebujeme pouze:

2 plné lžíce semínek chia (28 - 30 g)

200 ml mléka (může být i rostlinné - v tomto receptu bylo použito rýžové mléko Alnatura, B 0,1g    S 9,2g    T1g ve 100ml)

4-5 ks vlašských ořechů

kousek banánu

špetka mleté skořice

Semínka chia smícháme s mlékem (se studeným je kaše osvěžující a připomíná "mléčnou kaši") a necháme odpočinout 10 - 20 minut (mezitím občas promícháme). Semínka začnou v tekutině želírovat a vytvoří kašovitou hmotu. Poté již jen přidáme ořechy, banán (proto není nutné kaši sladit - bude svěží a lehká) a skořici. Kaše plná přírodní vlákniny, vápníku, rostlinných Omega-3 a proteinů je připravena - i bez vaření.

TIP: Do kaše přidejte lžičku prášku lucuma (z tropického ovoce) - dodá chuť připomínající javorový sirup.

 

OVESNÉ COOKIES se SEMÍNKY CHIA

cca 15 - 18ks, čas přípravy 5 min., pečení 30 min.

2 lžíce semínek chia

100g ovesných vloček

100g strouhané mrkve

100ml vody

rozinky

Zapneme troubu na cca 180 stupňů a necháme nahřát. Ovesné vločky opláchneme pod vodou a zbavíme nečistot. Vločky dáme do mísy, přidáme strouhanou mrkev, vodu a promícháme. Nakonec do směsi přidáme semínka chia a několik rozinek nebo i jiné sušené ovoce, např. brusinky. Na plech dáme pečící papír a lžící klademe směs z vloček na papír v podobě bochánků (případně lžící mírně rozmáčkneme a vytvoříme placičky - jako na našem obrázku). Pečeme přibližně 30 minut. Pokud semínka chia použijeme v suchém stavu, cookies budou o něco křupavější. Použijeme-li chia nejdřív na 10 minut namočená do vody (2 lžíce chia a 8 lžíc vody), hotové cookies budou vláčné. Do směsi není nutné přidávat žádnou mouku - ovesné vločky v kombinaci s vodou směs přirozeně spojí. Hustotu těsta ovlivníte přidáním vody či naopak vloček.

TIP: Tato směs na cookies je ve své podstatě základním receptem. Můžete využít svou kreativitu a recept různě upravovat dle svých představ. Můžete vyzkoušet např. následující varianty a do směsi přidejte:

1 - 2 dávky proteinu (my jsme těsto rozdělili na poloviny a do jedné přidali dávku proteinu Extrifit 80WPC - viz obrázek, tmavší cookie na spodu pyramidy z cookies)

Jablko + skořice + ořechy (vlašské, kešu, piniové....dle chuti)

Hruška + skořice nebo muškátový oříšek + ořechy

Kakaové křupavé boby (100% čokoláda bez přidaného cukru a sladidel)

Strouhaný kokos + vanilka

Kakao+ kešu ořechy

Sušené meruňky + mandle

Brusinky + vlašské ořechy

LOSOS V POMERANČOVÉ KRUSTĚ SE SEMÍNKY CHIA

1 porce, 10 minut

1 lžička semínek chia

steak z lososa

šťáva z jednoho většího pomeranče

1 lžička sójové omáčky

1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru (dodá chuti říz)

1/2 lžičky rýžového nebo jablečného octa (nemusí být) + sůl a pepř

1 lžička medu

Na pánvi smícháme šťávu z poloviny pomeranče se sójovou omáčkou, zázvorem a octem a přivedeme k varu. Do směsi přidáme med a promícháme. Na pánev se směsí dáme steak z lososa a lžící dáme část salsy na něj. Směs se po chvíli začne redukovat (tekutina bude odpařována), tak do ní přidáme šťávu z druhé poloviny pomeranče a promícháme. Steak připravujeme max. 5 minut, aby nebyl vysušený. Můžeme osolit a opepřit dle chuti, nicméně sójová omáčka sůl již obsahuje. Hotového lososa s pomerančovou krustou ( i když křupavá nebude - je to něco mezi salsou a krustou...) dáme na talíř a přidáme semínka chia (pomáhají trávit bílkoviny).

DÝŇOVÁ PODZIMNÍ POLÉVKA se SEMÍNKY CHIA

1 porce, 12 minut

1 lžíce semínek chia, 1/2 dýně Hokaido, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce dýňových semínek, 350 - 400 ml vody, 1/2 vývaru v kostce bez glutamanu (např. Alnatura  z DM drogerie - případně stačí použít sůl)

Dýni opláchneme pod vodou, zbavíme vnitřní části se semínky a nakrájíme ji na plátky nebo malé kostky (v případě chemicky ošetřené dýně okrájíme kůru), dáme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda s dýní vařit, přidáme 1/2 vývaru v kostce nebo sůl. Vaříme 8 - 10 minut (do změknutí). Poté uvařenou dýni rozmixujeme ponorným nebo stolním mixérem, přidáme semínka chia (promícháme - zahustí polévku), lžíci smetany a dýňová semínka.

TIP: Do polévky přidejte špetku chilli. Exotickou chuť dodá i špetka strouhaného muškátového oříšku.

AVOKÁDOVÉ GUACAMOLE se SEMÍNKY CHIA

2 porce, příprava do 5 minut

1 lžíce semínek chia ( + 5 lžíc vody), 1 zralé avokádo, 2 rajčata, šťáva z 1/2 limetky, česnek, chilli paprika (volitelné), sůl a pepř.

Semínka chia smícháme s vodou a necháme odpočinout. Mezitím avokádo zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme se šťávou z limetky (zabrání hnědnutí dužniny avokáda a osvěží chuť). Rajčata zbavíme zrníček, nakrájíme na kostičky a přidáme k avokádu. Do směsi nakonec přidáme zbývající ingredience - prolisovaný česnek, sůl, pepř a případně i kousek chilli papričky. Promícháme, smícháme se semínky chia (nyní budou mít podobu gelu) a podáváme.

Guacamole je oblíbené mexické jídlo (předkrm), podává se s kukuřičnými tortillami. Chutná i jako příloha k masu nebo jako svačina s křupavými knackebroty (jako v našem obrázku).

Semínka chia pokrm obohatí o vlákninu, rostlinné omega-3, vápník, železo, proteiny a další živiny. Pozitivně ovlivňují trávení.

TIP: Do směsi přidejte několik lístků čerstvého posekaného koriandru.

 

KUŘECÍ S CHIA V KOKOSOVÉ OMÁČCE S MRKVÍ

1 porce, 12 minut:

kuřecí nebo krůtí prsa (140g)

1 lžíce semínek chia + 4 lžíce vody

100ml kokosového mléka (100g: B2g, S8g, T18g)

střední mrkev

stroužek česneku, petrželka a kari koření (1/2 lžičky) , mořská sůl, bílý pepř (je jemnější, ale není nutný)

Nejprve smícháme semínka chia v misce s vodou a necháme odpočinout. Mezitím na rozehřátou pánev dáme maso nakrájené na kousky a na suché pánvi jej opražíme (aby se zatáhlo a bylo uvnitř šťavnaté). Po cca 1 minutě stáhneme teplotu (středně) a k masu přidáme kokosové mléko, nákrájený nebo prolisovaný česnek, špetku soli, pepře,kari koření a petrželku. Promícháme a pod pokličkou dusíme (občas je nutné směs promíchat). Po 5 minutách do směsi na pánvi přidáme nakrájenou mrkev, promícháme a dusíme cca 3 minuty (aby byla mrkev na skus a ne rozvařená). Poté pánev stáhneme, přidáme chia gel (vytvoří se po smíchání semínek chia s vodou), promícháme a ihned servírujeme, nejlépe s rýží (basmati nebo jasmínovou - tyto druhy rýže jsou uvařené do 10 minut - během vaření masa...:-) ). Nakonec můžeme pokrm ještě posypat sušenou petrželkou.

 

Ingredience:

PROTEINOVÉ MUFFINY se SEMÍNKY CHIA

6ks muffinů:

3 bílky, 1 lžíce semínek chia, 2 lžíce strouhaného kokosu, 3 lžíce ovesných vloček (nebo ovesné mouky), 1 odměrka proteinového prášku (v našem receptu Extrifit WPC80 čokoláda), 1 malá lžička křupavých drcených kakaových bobů, 6 papírových košíčků na muffiny (např. Tesco)

Rozehřejeme troubu na 160 - 170 stupňů. V míse smícháme bílky se semínky chia. Mezitím pod vodou opláchneme ovesné vločky a zbavíme nečistot. Do mísy s bílky a chia přidáme ovesné vločky, protein a kokos a promícháme. Papírové košíčky dáme na plech a každý naplníme 1 1/2 lžící směsi. Nakonec na každý muffin dáme ještě několik kousků kakaových bobů.

Pečeme cca 15 minut a ještě teplé sundáme z košíčků. Nejsou-li k dispozici papírové košíčky, těsto stačí dát na menší plech, upéct a nakrájet na kostky.

TIP: Do těsta můžeme přidat např. sekané kešu ořechy, mandle, rozinky apod.

Jak vyrobit domácí ovesnou mouku? Stačí pouze rozmixovat obyčejné ovesné vločky (zbavené nečistot) i v klasickém stolním mixéru či procesoru.

AVOKÁDO-HRUŠKOVÉ SMOOTHIE s CHIA a ŠPENÁTEM

3dcl hustého a krémového smoothie koktejlu:

1 hrst listů čerstvého špenátu (neovlivňuje chuť smoothie), 1 střední čerstvá hruška, 1 lžíce semínek chia, 1 bluma, 1/4 avokáda, 250 ml vody

Všechny ingredience rozmixujeme a smoothie koktejl ihned podáváme. Není třeba doslazovat.

TIP: Do smoothie je možné přidat např. banán, jogurt (kvalitní bílý) či špetku strouhaného muškátového oříšku nebo skořice.

MALINOVÝ DŽEM RYCHLÝ SE SEMÍNKY CHIA (nevařený, bez cukru a sladidel)

Na cca 5 plných lžíc hotového džemu (či pomazánky) potřebujeme jenom 4 ingredience:

3 lžičky semínek chia, 20 lžíc vody, 3 lžíce malin (v našem receptu jsme použili rozmražené maliny), 2 lžičky prášku lucuma (čistý prášek z tropického ovoce, bez přidaného cukru a sladidel - dodá přírodní betakaroten, vitamín B3, jemně vanilkovou příchuť a mírně osladí)

Semínka chia smícháme s vodou a necháme odpočinout cca 15 minut (mezitím je několikrát promícháme, aby se všechna chia nasákla vodou). Poté vzniklý gel z vody a chia dáme do mixéru (nejlépe procesoru s horizontálními noži, ale stejnou službu zvládne i jakýkoliv jiný mixér, ponorný apod.). Přidáme maliny, prášek z lucumy a několik vteřin mixujeme. 

Džem je připravený během chvilky - bez převařování a přeslazování...

Semínka chia mají vysoké hydrofilní vlastnosti (váží na sebe vodu, okolo každého semínka se vytvoří vrstva z jemného gelu a tím chia "zvětší" svůj objem, nejsou tvrdá na skus, mají sytící vlastnosti a jsou přírodním zdrojem omega-3, vápníku, vlákniny, proteinů a dalších živin).

TIP: Tímto jednoduchým a rychlým způsobem je možné připravit džem (či pomazánku) z jakéhokoliv oblíbeného ovoce...Je-li po letní sezóně, do receptu můžeme použít rozmražené ovoce (jako nyní v našem případě).

BROKOLICOVÁ POLÉVKA SE SEMÍNKY CHIA

1/2 větší čerstvé brokolice, 1 l vody, 2 lžíce semínek chia (+50ml vody), lžíce zakysané smetany, mořská sůl, špetka bílého pepře

Nejprve v malé misce smíchejte semínka chia s 50ml vody a nechte odpočinout po celou dobu vaření polévky (mezitím chia občas promíchejte). Očištěnou brokolici rozdělte na malé kousky a vložte do hrnce s 1 l vody. Přidejte špetku soli a pepře, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte cca 10 - 15 minut. Poté uvařenou brokolici rozmixujte (ponorným nebo stolním mixérem), přidejte do ní semínka chia (nyní v podobě jemného gelu) a zakysanou smetanu. Promíchejte a můžete servírovat.

Chia polévku zahustí a obohatí ji o rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vápník, vlákninu, rostlinné proteiny a řadu dalších živin přírodního původu.

TIP: Před mixováním přidejte do směsi několik lístků čerstvé máty - polévku osvěží a dodá ji zajímavou chuť.

ČOKOLÁDO-BANÁNOVÉ SMOOTHIE SE SEMÍNKY CHIA

 

1 lžíce semínek chia + 1 banán + 100ml vody + 100ml mléka (může být i rostlinné, mandlové, sójové...) + 1/2 lžičky nepraženého kakaa + špetka skořice + 1 lžička medu (případně jiného přírodního sladidla, např. stévie...)

Semínka chia smícháme s vodou a necháme odpočinout cca 10minut (mezitím je občas promícháme). Poté dáme do mixéru mléko, banán, kakao, skořici, přidáme vodu se semínky chia a rozmixujeme. Nakonec můžeme dosladit medem...

Semínka chia smoothie koktejl obohatí o přírodní vlákninu, rostlinné omega-3, vápník, proteiny a další zdraví prospěšné živiny.

TIP:

1. mléko je možné nahradit kvalitním bílým jogurtem (např. Olma, Hollandia) - smoothie získá krémovější konzistenci

2. do smoothie můžeme přidat proteinový prášek - v tom případě je vhodné mléko vynechat a nahradit jen vodou.

3. pro vegetariánskou variantu (či při nesnášenlivosti laktózy) můžeme do smoothie přidat kousek tofu a rozmixovat

JAK NAHRADIT VAJÍČKO SEMÍNKY CHIA

Potřebujete-li do receptu použít vajíčko a nemáte-li právě zásoby vajíček doma (nebo nejíte-li vajíčka), jednou z možností je použití gelu ze semínek chia.

1 ks středního vajíčka nahradí 1 lžíce semínek chia.

JAK PŘIPRAVIT GEL z CHIA k NÁHRADĚ VAJÍČKA? Smíchejte 1 lžíci semínek chia se 3-4 plnými lžícemi vody, nechte odpočinout cca 20 minut. Mezitím chia s vodou občas promíchejte tak, aby všechna chia absorbovala vodu a nezůstala některá z nich slepená. Hustotu gelu ovlivníte množstvím vody. Je-li gel příliš hustý, stačí jej naředit přidáním vody.

Gel z chia funguje i jako pojivo, hodí se tedy i do těst (místo vajíčka)...a takto vytvořený gel z chia můžete použít i na obalování před smažením (gelem můžete obalit maso, rybu, chléb a usmažit toast...obalit kousky zeleniny, osmažit a servírovat jako přílohu).

PODZIMNÍ CHIA PUDING/KAŠE S JABLKEM A SKOŘICÍ

 

2 lžíce semínek chia + 150 - 200ml mléka (může být i rostlinné/ořechové/rýžové...) + 1 střední jablko + 1/2 lžičky mleté skořice + případně vhodné sladidlo (stévie, med apod.)

Do mixéru dáme mléko, jablko, skořici, sladidlo a vše rozmixujeme. Směs dáme do misky a přidáme 2 lžíce semínek chia. Promícháme a necháme 15 - 20 minut odpočinout. Mezitím je vhodné směs několikrát promíchat, aby se všechna chia nasákla mlékem. Puding je možné i ohřát.

TIP: Puding můžeme připravit i jiným způsobem - bez mixéru:

Semínka chia smícháme s mlékem (může být i horké, tím chia rychleji vytvoří gel - zahustí), přidáme jablko nakrájené na kostičky, skořici a osladíme. Necháme odpočinout 15 - 20 minut.

Skvělá varianta je i hruška nebo banán se skořicí.

CHIA OMELETA SE SÝREM COTTAGE A S BYLINKAMI

1 lžíce semínek chia + 3 bílky + 1 žloutek + 2 lžíce cottage + 1 lžíce mraženého hrášku + bazalka/oregáno + 1/2 lžičky kvalitního oleje a případně špetka mořské soli a pepře.

Semínka chia smícháme s bílky a žloutkem a necháme 2 minuty odpočívat. Pak do směsi přidáme 2 lžíce sýru cottage a bylinky. Na pánvi rozehřejeme tenkou vrstvu oleje, na pánev nalijeme směs, přidáme mražený hrášek a případně sůl/pepř (bílý je jemnější). Připravenou omeletu servírujeme s kvalitním žitným pečivem a nejlépe čerstvou zeleninou.

RÝŽE SE SEMÍNKY CHIA NA SUSHI

Tip na rýži, pokud potřebujete "slepit" rýži na sushi a nemáte-li japonskou rýži na sushi s vyšším obsahem škrobů, jenž způsobuje požadovanou lepivost rýže.

Potřebujete pouze dvě ingredience: 2 díly uvařené rýže (ne rozvařené) a 1 díl gelu ze semínek chia (viz recept na "Základní gel z chia" - voda a semínka chia). Gel ze semínek chia smícháme s uvařenou rýží, promícháme ... a rýže je hotová. Gel z chia zrnka rýže spojí. Rýže tedy drží pohromady, aniž by byla rozvařená. V našem receptu (obrázek) jsme takto připravenou rýži naservírovali se steakem z lososa ( + sušená petrželka). I když rýže jako příloha má být sypká, konzistence nevadila :-) Semínka chia rýži obohatí o vlákninu, vápník, železo a další živiny v přírodním stavu.

ENERGY PLACKY z PIŇOLE se SEMÍNKY CHIA

Směs na přípravu placek je naprosto totožná receptura jako u "Piňole kukuřičná kaše se semínky chia" (viz "FOTOGALERIE receptů").

4 lžíce kukuřičné polenty (např. v Albertu) + 2 lžíce semínek chia + 1/2 lžičky mleté skořice + 1 lžíce medu nebo jiné přírodní formy sladidla (v našem receptu jsme použili 1 lžíci javorového sirupu, může být i např. nektar z agáve) + 300 ml vřelé vody. Z tohoto množství surovin vytvoříme na plechu 9ks placek.

Zpracujeme úplně stejným způsobem jako Piňole kukuřičnou kaši:

Kukuřičnou polentu (drcená kukuřice) nejprve na rozehřáté suché pánvi opražíme (cca 5 minut, z původní žluté barvy se změní na karamelovou). Poté do suché polenty na pánvi přidáme 2 lžíce semínek chia a 1/2 lžičky mleté skořice. Směs promícháme a přelijeme vřelou vodou a chvíli zahříváme (stačí 2 minuty). Přidáme med (či javorový sirup/nektar z agáve nebo podobné varianty sladidla). Takto připravenou směs můžeme ihned konzumovat jako Piňole kaši, ale v tomto případě ze směsi navíc vytvoříme placky:

Rozehřejeme troubu na 170 stupňů, na plech dáme pečící papír (není nutné používat tuk) a lžící tvoříme ze směsi (kaše) placičky vysoké asi 1cm. Z tohoto množství směsi vznikne 9ks placek. Placky můžeme před pečením ještě posypat semínky chia. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 30 minut (záleží na tlouštce placek). Po upečení jsou placky uvnitř měkké a vláčné jako čerstvý chléb. Piňole placky jsou vhodným snackem (i jen tak samotné nebo s kouskem ovoce nebo ricotty) a zdravějším než průmyslově vyráběné musli tyčinky. Mohou sloužit také jako náhrada pečiva.

CIBULOVÝ TMAVÝ CHLÉB se SEMÍNKY CHIA - vyzkoušeno, výborný

400 g chlebové mouky
250 g žitné mouky
0,5 l podmáslí (kyšky)
2 lžičky medu nebo cukru (nutné pro vykynutí)
3 lžičky soli, nejlépe mořské
4 polévkové lžíce chia semínek
4 vrchovaté lžíce smažené cibule (nejlépe z marketu IKEA)
1 vrchovatá lžíce kmínu
2 vrchovaté lžíce sezamu
2 balíčky suchého droždí

Ze všech surovin vypracujeme těsto, nejlépe v pekárně. Postupujeme dle návodu na tmavý chléb.
Nemáme-li domácí pekárnu, těsto vypracujeme ručně, což je fyzicky náročnější kvůli hutnosti těsta.
Vypracované těsto necháme kynout. Cca po 1 hodině přemísíme a dáme do vymazané formy na biskupský chlebíček, či do jiné vhodné formy.
Znovu necháme kynout cca hodinu.
Pak dáme do vyhřáté trouby (na 200 st.) péci na cca jednu hodinu.

Semínka chia chléb obohatí o vlákninu, rostlinné Omega-3, vápník, železo, proteiny a další zdraví prospěné živiny.

DOMÁCÍ PROTEINOVÁ TYČINKA se SEMÍNKY CHIA (nepečená)

1 plná lžička (5g) semínek chia

1 lžíce vody

5ks (5g) kešu oříšků  - nasekáme nožem na kousky

1 dávka proteinového prášku (my jsme do tohoto receptu použili 30g proteinu Matrix - Cookies and Cream)

1 lžíce (10g) javorového sirupu (65g sacharidů/100g) - možno použít jinou formu sladidla, např. nektar z agáve

1 lžíce (20g) arašídového másla (domácího - rozmixované nesolené buráky)

Všechny ingredience (kromě vody)  dáme do hlubokého talíře nebo misky a lžící smícháme. Směs bude poměrně suchá, proto přidáme lžíci vody a promícháme. Nejlépe se vše pak spojí, pokud směs zpracujeme rukou (jako těsto). Ze směsi vytvoříme tyčinku nebo kouli a dáme na několik minut (30 - 60min) odpočinout do lednice (zakryjeme např. pečícím papírem). Necháme-li tyčinku odpočinout, zvláční a dostane lepší konzistenci.

TIP: Tyčinku můžeme před vložením do lednice obalit v lžíci semínkek chia, sekaných mandlích nebo mletém kokosu.

Nutriční hodnoty v 1ks domácí tyčinky:

kcal 304    B 29    S 14,5    T 14,5

Foto ingrediencí:

ZÁKLADNÍ GEL ze SEMÍNEK CHIA

Semínka chia můžeme konzumovat v suchém stavu (jako posyp, přísada do nápojů, jogurtů, pečiva...) nebo v podobě gelu, který chia tvoří při styku s tekutinou. Základní receptura na chia gel:

1 díl semínek chia + 10 až 12 dílů neperlivé vody

Semínka chia smícháme s vodou a necháme 20 - 30 minut odpočinout. Mezitím je několikrát promícháme. Chia na sebe začnou vázat vodu, okolo každého semínka se vytvoří jemná vrstva gelu a pomocí tohoto gelu se všechna semínka spojí a vytvoří kompaktní gel. Takto vytvořený gel můžeme přidávat po lžících do jakéhokoliv pokrmu či nápoje (chia nemají žádnou chuť a tudíž se hodí do jakéhokoliv nápoje/pokrmu). Gel z chia můžeme skladovat v lednici po dobu 2 týdnů a mít tak chia gel vždy ihned připravený k použití. Chia gel obsahuje rostlinné proteiny, sacharidy, zdravé tuky (cca 13% omega-3), vlákninu, vápník, železo, antioxidanty a řadu dalších zdraví prospěšných živin. Chia gel napomáhá udržovat tělo lépe hydratované, mírně a lehce zasytí a dodá zdravou nutriční energii.

Jak používat chia gel?

  • do vody:  2-3 lžíce gelu na 3 dcl vody - promícháme a ihned máme připravenou vodu s chia (můžeme popíjet během dne, také před sportem, během i po něm)
  • chia gel můžeme konzumovat i tak samotný jako kaši či pudink (případně dochutíme např. ovocem, medem, nektarem z agáve/javorovým sirupem, skořicí, muškátovým oříškem...)
  • jako součást proteinových koktejlů - chia pomáhají trávit bílkoviny
  • zeleninových/ovocných šťáv a do koktejlu z mladého ječmene (možno přidat i spirulinu)
  • ovesné/rýžové/kukuřičné kaše
  • do omelet, různých placek, cereálních tyčinek
  • do cereálií
  • do pečiva, cookies
  • do jogurtů, tvarohů, cottage sýru
  • do pomazánek, polévek
  • k zahuštění pokrmů - chia gelem je možné nahradit i vajíčko
  • do salátů (zeleninových i ovocných)
  • do těstovin, rýže...

KRŮTÍ SANDWICH se SEMÍNKY CHIA a AVOKÁDEM

1 lžička semínek chia + 120g krůtího masa (prsa) + bylinky (provensálské koření) + 2 plátky kvalitního celozrnného pečiva + 1/4 zralého avokáda + čerstvé listy ledového salátu a rajče, případně špetka mořské nebo himalájské soli

Krůtí maso naklepeme a okořeníme bylinkami. Dáme na rozpálenou pánev (max. 1 lžička rostlinného oleje, ale maso je možno připravit i bez tuku), jakmile se maso zatáhne, přidáme trochu vody a přikryjeme pokličkou. Po cca 4 minutách maso otočíme a po 3-4 minutách je hotové. Maso můžeme připravit i na grilu nebo grilovací pánvi.

Na plátek chleba rozmačkáme 1/4 avokáda a posypeme lžičkou semínek chia. Pak přidáme krůtí maso (případně mírně osolíme), list čerstvého salátu a rajče. Poslední vrstvou je druhý plátek chleba. Sandwich ze základních potravin je ideální, zdravou a snadnou náhradou fastfoodových burgerů.

PIŇA COLADA koktejl se SEMÍNKY CHIA

 

1 lžíce semínek chia + 100ml vody + 5 lžíc kokosového mléka + 50ml mléka (může být i sójové,rýžové...) + 1 střední banán + 1/4 zralého čerstvého ananasu

Nejdříve smícháme semínka chia ve sklenici se 100ml vody a necháme odpočívat (chia se obalí jemným gelem a bude snadné je vypít s nápojem). Očistíme 1/4 ananasu (mezitím promícháme chia), nakrájíme na kostky a dáme do mixéru. K ananasu přidáme banán, kokosové mléko, mléko a vodu se semínky chia. Vše rozmixujeme a ihned podáváme.

V našem receptu jsme použili thajské kokosové mléko (85% kokosové dužniny).

TIP: Připravený koktejl můžeme poprášit špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

Do koktejlu se i chutí hodí vanilkový protein.

Recept na domácí kokosové mléko:

1 díl stouhaného kokosu

3 díly vřelé vody (varianta "light", jinak můžeme místo vody kokos přelít vřelým mlékem pro hutnější a krémovější konzistenci)

Kokos přelijeme vodou (mlékem) a necháme alespoň 1 hod. odpočinout. Pak kokos promícháme a přes cedník oddělíme od vody (mléka), zbytek kokosu v cedníku promačkáme lžící a kokosové mléko je hotové. Místo cedníku můžeme použít plátěný pytlík a kokos vymačkat přes něj.

PIŇOLE KUKUŘIČNÁ KAŠE se SEMÍNKY CHIA

 4 lžíce kukuřičné polenty (např. v Albertu) + 2 lžíce semínek chia + 1/2 lžičky mleté skořice + 1 lžíce medu nebo jiné přírodní formy sladidla (v našem receptu jsme použili 1 lžíci javorového sirupu, může být i např. nektar z agáve) + 300 ml vřelé vody

Kukuřičnou polentu (drcená kukuřice) nejprve na rozehřáté suché pánvi opražíme (cca 5 minut, z původní žluté barvy se změní na karamelovou). Poté do suché polenty na pánvi přidáme 2 lžíce semínek chia a 1/2 lžičky mleté skořice. Směs promícháme a přelijeme vřelou vodou a chvíli zahříváme (stačí 2 minuty). Pak pánev s kaší piňole odstavíme ze sporáku, necháme trochu vychládnout a přidáme med (či javorový sirup/nektar z agáve). Kaše je připravená ke konzumaci, nejlépe ráno nebo dopoledne. 

Do piňole kaše můžeme přidat např. sušenou meruňku a kakaové boby (100% čokoláda jako v následujícím obrázku našeho receptu), nebo jiné ovoce i ořechy.

OVESNÁ KAŠE se SEMÍNKY CHIA, KIWI a MANDLEMI

1 lžíce semínek chia +  4 lžíce ovesných vloček + 1 lžíce ovocného prášku z lucumy (přírodní betakaroten a vitamín B3) + 1 lžíce kakaových drcených bobů (100% čokoláda bez cukru) + 1 kiwi + 1 lžíce mandlí + horká voda (případně mléko, může být i rostlinné/sójové/rýžové..., ale bohatě stačí  jen voda. Tím je pokrm stravitelnější a lehčí)

Ovesné vločky propláchneme pod studenou vodou a zbavíme nečistot, které vyplavou nahladinu. Poté k vločkám přidáme semínka chia a zalijeme horkou vodou (asi 1cm nad úroveň vloček) a necháme 5 minut odpočívat. Pak oloupeme kiwi, nakrájíme na kousky a přidáme do kaše spolu s lucumou, kakaovými boby a mandlemi. Kaši promícháme a servírujeme.

Zdravá, rychlá a lehká snídaně je ideálním začátkem dne, bez přidaného cukru a sladidel.

SUPER JOGURT se SEMÍNKY CHIA, ACAI a dalšími SUPERFOODS

1 kvalitní bílý jogurt (v našem receptu jsme použili "Bílý jogurt řeckého typu") + 1 lžička semínek chia + 1 lžička brazilského acai + 1 lžička včelího pylu + 1lžička lucumy (100% čistý ovocný prášek z tropického plodu lucuma) + můžeme přidat drcené kakaové boby (100% čokoláda bez cukru, sladidel a přidaných transmastných tuků)

Jogurt smícháme se semínky chia, acai, včelím pylem a lucumou a necháme cca 30 minut odpočívat (nebo i přes noc a na druhý den máme nachystanou snídani k pečivu nebo svačinu). Můžeme ozdobit kakaovými boby s chutí křupavých čokoládových oříšků.

Takto připravený jogurt je VITAMÍNOVOU BOMBOU, zcela bez rafinovaného cukru, sladidel a nezdravých tuků.

Semínka chia - jogurt doplní o další proteiny, kvalitní sacharidy, tuky (i Omega-3 rostlinného původu), vápník, železo, vlákninu, hořčík, brom a další živiny. Semínka chia na sebe naváží z jogurtu vlhkost, obalí se jemným gelem, který velmi pozitivně ovlivňuje trávení.

Acai - dodá především řadu antioxidantů bránících buňky před volnými radikály ať už ze smogu, slunečního záření atd.

Včelí pyl - nejdokonalejší potravina z přírody. Pokrm obohatí o vápník a fosfor (tyto jsou v téměř dokonalém poměru 1:1), proteiny, železo, zinek, hořčík a nesmírně široké spektrum dalších živin.

Lucuma - prášek z tropického ovoce. Jogurt obohatí především o přírodní betakaroten, vitamín B3 (niacin), minerály a vlákninu. Má jemnou chuť mezi javorovým sirupem a vanilkou. Lucuma je potravina vhodná i do dětských pokrmů.

Všechny tyto cenné živiny svému tělu dodáte v podobě čistých přírodních potravin, nikoliv pilulek...

CHLÉB CHIA

3 lžíce semínek chia
300 g mouky na domácí chléb
300 g žitné mouky (tmavá chlebová)
100 g hladké polosvětlé mouky T650
O,5 l studené vody
lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
3 lžičky medu
1,5 sáčku suchého droždí
směs semínek - asi 2 dcl sklenička (kmín, dýně, slunečnice, len, sezam, fenykl - dle možností a chuti

Do odměřené vody vsypeme semínka chia a necháme nabobtnat (stačí 5 - 10min). Takto snadno vytvořený gel se semínky chia dodá vláčnost těstu i hotovému pečivu.

Mezitím do pekárny vlijeme vodu, olej, přidáme sůl, med, vsypeme mouku a nakonec droždí. Zapneme pekárnu.
Při druhém hnětení těsta vsypeme směs semínek a dohněteme těsto.
Zbytek udělá pekárna.

ALE: Nemáte-li domácí pekárnu, těsto můžeme vytvořit i s pomocí vařečky. Ruční hnětení těsta (na tmavý chléb je hutné) je fyzicky náročnější.
Po řádném prohnětení dáme těsto do formy (např. na "biskupský chlebíček" a těsto necháme kynout - i 2 hodiny - záleží v jak teplé místnosti těsto kyne).
Rozehřejeme troubu a dáme péci.

COTTAGE SE SEMÍNKY CHIA A TUŇÁKEM

150g cottage sýru + 80-100g (malá konzerva) tuňáka ve vlastní šťávě + 1 lžíce semínek chia + 1 lžíce vody + 1 malá čerstvá mrkev + zelené bylinky (petrželka, bazalka...nejlépe čerstvé, případně i sušené) + několik kapek limetkové nebo citrónové šťávy + můžeme přidat malý stroužek česneku

Nejprve smícháme cottage s lžící vody a semínky chia a necháme odpočívat. Očistíme mrkev, nakrájíme na na kostičky, přidáme tuňáka, bylinky, limetku a případně kousek najemno nakrájeného nebo lisovaného česneku. Tuňákovou směs smícháme s cottage sýrem a semínky chia. Podáváme s čerstvou zeleninou. Vhodné je i kvalitní celozrnný chléb, zejména na snídani nebo svačinu.

TIP: Doporučujeme "Vícezrnný chléb se semínky chia" - nyní k zakoupení ve vybraných prodejnách v Praze a v Kauflandu. Hledejte chléb s chia s etiketou s červeným srdcem.

 

TOAST SE SEMÍNKY CHIA, ARAŠÍDOVÝ MÁSLEM A BANÁNEM

2 plátky kvalitního celozrnného chleba + 1/2 banánu + 2 lžičky semínek chia + cca 1 lžíce arašídového másla

Chléb nejdříve na suché pánvi (několik vteřin) nebo v toastovači opečeme. Pak dáme na každý chléb arašídové máslo a lžičku semínek chia. Nakrájíme banán, poklademe na chléb a na závěr můžeme přidat semínka chia. Tato snadná snídaně se všemi živinami - se sacharidy, proteiny, tuky i řadou minerálů je připravena během několika minut.

CHIA FRESCA (ISKIATE) OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJ SE SEMÍNKY CHIA - nápoj jihoamerických běžců

2 - 3 lžičky semínek chia   + 3 dcl neperlivé vody + šťáva z citrónu/limetky (dle chuti) + můžeme dosladit stévií, medem nebo nektarem z agáve

Semínka chia smícháme ve sklenici nebo v láhvi s vodou a necháme 5 - 10 minut odpočinout (mezitím několikrát promícháme/protřepeme, aby všechny semínka chia na sebe navázala vodu a začala želírovat). Poté přidáme šťávu s citrónu a můžeme osladit. Svěží nápoj bez rafinovaného cukru a syntetických sladidel je připraven ke konzumaci. Nápoj je možno vzít i sebou na trénink, do práce atd.

Nápoj je osvěžující variantou nejen pro horké letní dny, ale je také výborným drinkem před sportem/závodem/tancem/tůrou...nebo i před fyzicky náročným pracovním výkonem. Nápoj "Chia Fresca" (čia freska) je tradičním nápojem v některých zemích Latinské Ameriky a oblíbili si jej zejména tamní skvělí běžci. Semínka chia pomáhají udržovat tělo hydratované (díky gelové vrstvě, kterou okolo sebe z tekutin tvoří) a navíc dodávají zdravou energii z živin obsažených v chia. Semínka chia nemají žádnou specifickou chuť, tudíž nápoje chutí nijak neovlivňují, tudíž je možné pít chia i jen tak samotná s vodou.

TIP: Rozmixujte oblíbené ovoce (může být i mražené), přidejte vodu a chia - osvěžující koktejl zažene žízeň a dodá energii.

OVOCNÝ SALÁT SE SEMÍNKY CHIA A S KOKOSEM

 

1 střední jablko + 1 menší pomeranč (nebo mandarinka) + 1 lžíce borůvek (nebo jiného oblíbeného ovoce) + několik rozinek nebo brusinek (nejlépe bez přidaného rafinovaného cukru) + 1 lžíce vlašských ořechů (nebo jiných) + 1 lžíce kokosových hoblin (nebo může být i strouhaný kokos)

Vlašské ořechy posekáme nožem na menší kousky, přidáme ovoce, rozinky a vše promícháme.

Přidáme dressing:

Dressing: 1 lžička medu (do něj můžeme přidat několik granulek včelího pylu) + šťáva z 1/2 citrónu nebo limetky + 1 lžíce semínek chia

Ingredience smícháme a promícháme se salát. Nakonec ozdobíme kokosem.

ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE SE SEMÍNKY CHIA

 

1 lžíce semínek chia + 2 - 3 dcl neperlivé vody + hrst čerstvých listů špenátu + 1 banán + 2 čerstvé švestky + 1 malá nektarinka (ovoce může mít jakékoliv, dle chuti - jahody apod., i mražené)

Semínka chia smícháme ve sklenici s vodou a necháme 10 - 20 minut odpočinout (mezitím několikrát zamícháme), aby semínka chia na sebe navázala vodu a vytvořila okolo sebe jemnou gelovou vrstvu. Do mixéru dáme listy špenátu, ovoce a vodu se semínky, rozmixujeme a podáváme.

TIP: Můžeme přidat špetku strouhaného zázvoru

Místo vody mléko (může být i rostlinné/sójové/rýžové/ořechové...).

Můžeme přidat proteinový prášek či lžičku mladého ječmene.

PIŇA COLADA KAŠE SE SEMÍNKY CHIA

 

  4 - 5 lžíc ovesných vloček + 1 - 2 lžičky semínek chia + 2 - 3 lžíce kokosového mléka + sklenice horké vody nebo mléka (2 dcl, může být i rostlinné/sójové/rýžové/mandlové) + 1/4 čerstvého zralého ananasu + 1 lžíce sekaných mandlí + můžeme přidat kousek banánu

Ovesné vločky opláchneme pod proudem studené vody, vodu odstraníme a vločky smícháme s kokosovým mlékem a s horkou vodou nebo mlékem. Přidáme semínka chia, zamícháme a necháme cca 5 - 10 minut odpočívat. Poté přidáme ananas nakrájený na kostky a mandle. Můžeme přidat kousek banánu. Podáváme na snídani.

JOGURTOVÁ ZMRZLINA SE SEMÍNKY CHIA A S BRAZILSKÝM ACAI (asaí)

 

1 lžička semínek chia + 1 kvalitní bílý smetanový jogurt (ne "light", ne 0,1% tuku apod.) + 1 lžička prášku brazilského acai (antioxidanty, vláknina) + 1/2 lžičky prášku z tropického ovoce lucuma (dodá sladkost, přírodní betakaroten, vitamín B3 a chuť vanilky/javorového sirupu) + můžeme přidat kousek banánu nebo jiného čerstvého ovoce

Semínka chia smícháme s jogurtem a necháme 5 minut odpočinout. Přidáme ostatní ingredience a směs umístíme na cca 3 - 4 hod. do mrazáku.

OMELETA SE SEMÍNKY CHIA

3 bílky + 1 žloutek + 1 lžíce semínek chia + 2 lžíce mraženého hrášku + 1/2 červené papriky + špetka mořské soli + špetka kari + 1/2 lžičky zelené petrželky + lžička kvalitního oleje

Bílky a žloutek smícháme se semínky chia, rozkvedláme a necháme chvíli odležet. Mezitím očistíme  papriku, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek, koření a petrželku a vše přidáme k vajíčkům se semínky. Rozehřejeme pánev, přidáme olej a a omeletu osmažíme obvyklým způsobem. Servírujeme s čerstvou zeleninou nebo kvalitním celozrnným pečivem. Na omeletu můžeme dát tenkou vrstvu hořčice. Pokrm je zdravou snídaní či večeří.

TIP: Do směsi na omeletu můžeme před smažením přidat 1 - 2 lžičky ovesných vloček nebo malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě.

TOAST SE SEMÍNKY CHIA A S JABLKEM:

1 lžička semínek chia + cca 4 lžíce vody + 1 menší jablko + 1 plátek kvalitního celozrnného chleba (např. žitný) + 1/4 lžičky mleté skořice + špetka muškátového oříšku + můžeme přidat rozinky a ořechy

Semínka chia smícháme s vodou a necháme cca 10 minut odstát (zamícháme). Jablko nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, přidáme skořici a muškátový oříšek. Vše mírně prohřejeme (stačí 30 - 40 vteřin). Do směsi přidáme semínka chia, která mezitím ve vodě zželírují. Chléb opečeme v troubě nebo na sucho na pánvi (příp. v toastovači), na chléb navršíme jablečnou směs. Můžeme přidat několik opláchnutých rozinek a ořechy (lískové, vlašské, kešu...) a případně lžíci kvalitního bílého jogurtu.

MALINOVÉ SMOOTHIE (koktejl) SE SEMÍNKY CHIA:

 

1 lžíce semínek chia + 1 kvalitní bílý jogurt (např. Hollandia nebo Olma) + 1,5 dcl vody + 2 lžíce malin (nebo jiného ovoce, např. borůvek, jahod, ostružin...ovoce může být i mražené) + případně vhodné sladidlo (stévie, nektar z agáve nebo med)

Semínka chia nejdříve smícháme s vodou a necháme cca 15 minut odpočívat (občas je promícháme). Pak dáme chia s vodou do mixéru, přidáme jogurt, ovoce a případně osladíme. Vše rozmixujeme (10 - 15 vteřin) a ihned podáváme. Nebo smoothie jemně zmrazíme a konzumujeme jako osvěžující dezert.

TIP: Jogurt můžeme vynechat, místo toho použijeme více vody. Můžeme přidat oblíbený proteinový prášek. Pro mléčnou variantu lze použít mléko (i rostlinné/ořechové).

VANILKOVÝ (mandlový) PUDING či KAŠE ZE SEMÍNEK CHIA S BORŮVKAMI:

 

2 lžíce semínek chia + 1 šálek (cca 2dcl) mléka (může být i mandlové, rýžové, ořechové) + 2 lžíce borůvek + na oslazení stévie, med nebo nektar z agáve + můžeme přidat několik kapek vanilkového nebo mandlového extraktu (cukrářského)

Studená varianta: Semínka chia smícháme s mlékem a necháme cca 10 minut odpočinout. Zamícháme a necháme dalších 10 minut odpočinou (můžeme nechat odpočívat i přes noc, tím semínka zželírují dokonale). Zamícháme, osladíme, přidáme borůvky a podáváme. Můžeme doplnit sekanými ořechy.

Teplá varianta: Semínka chia smícháme s mlékem a zahřejeme, můžeme krátce povařit (stačí minuta). Vaření proces želírování semínek chia urychlí. Necháme cca 5 minut odpočinout, zamícháme, osladíme, přidáme borůvky a podáváme. Můžeme doplnit sekanými ořechy.

Před sportovním výkonem je vhodnější mléko nahradit vodou a kaši tak konzumovat v podobě přírodního jemného energy gelu.

OVESNÁ KAŠE BEZ CUKRU SE SEMÍNKY CHIA, S KŘUPAVÝMI KAKAOVÝMI BOBY A BANÁNEM:

5 lžíc ovesných vloček + 1 lžíce  semínek chia + 1 lžíce drcených kakaových bobů (100% čokoláda) + 1 menší banán + 1 lžíce kešu oříšků + špetka mleté skořice + vařící voda (nebo mléko, může být i rostlinné, ořechové)

Ovesné vločky propláchneme studenou vodou, přidáme semínka chia, přelijeme vařící vodou (mlékem) a promícháme. Necháme odpočinout 5 minut, přidáme rozmačkaný banán, kakaové boby, skořici a kešu oříšky. Promícháme - teplá, zdravá a výživná kaše je připravena ke konzumaci. Je ideální snídaní či dopolední svačinou.