Semínka chia a hubnutí

Semínka chia mají vysoký obsah zdravých mastných kyselin (tuků) a vlákniny, přičemž tuky mají vyšší kalorickou hodnotu oproti velmi nízké kalorické hodnotě vlákniny. Zvětšení objemu semínek chia (tím, že se okolo každého vytváří gelová vrstva) přispívá k sytosti. Jedna z odpovědí každého dietologa či nutričního terapeuta při dotazu na hubnutí zní "zvýšit množství konzumované vlákniny v jídelníčku". Vláknina ze semínek chia zkonzumovaných před jídlem může krotit chutě svými sytícími vlastnostmi. Semínka chia jsou dále bohatá na proteiny (bílkoviny). Proteiny jsou stavební látkou pro tvorbu a udržení svalové hmoty. Dostatek bílkovin je tedy důležitý k udržení svalové hmoty. Pokud nastane hladovění, tělo používá vlastní svalovou hmotu jako zdroj energie a to je jedním z důvodů, proč při nesprávném jídelníčku dochází při hubnutí ke ztrátám svalů a ne tuků. Navíc ztráta svalové hmoty může vést ke zpomalení metabolismu, což je kontraproduktivní zejména při procesu hubnutí. Semínka chia jsou také skvělou zásobarnou minerálů, vitamínů (především B, C a E - antioxidanty) a kvalitních sacharidů.

Další významnou vlastností semínek chia v procesu hubnutí je vliv gelu ze semínek chia v žaludku. Semínka při styku s vlhkou potravinou, nápojem, tekutinou či žaludeční šťávou tvoří jemný gel, který v žaludku tvoří fyzickou bariéru před trávicími enzymy. Tím semínka chia přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry. S tím souvisí výkyvy hladiny krevního cukru, což má přímou souvislost s "chutěmi", "mlsnou" a podobnými neduhy při nesprávném jídelníčku. Semínka chia svou funkcí ovlivňovat krevní cukr správným směrem přispívají k tomu, že nutně nedochází k tak markantním výkyvům hladiny cukrů v krvi a oddalují "chutě a stavy mlsné".

Přidáme-li lžičku - dvě semínek chia do téměř jakéhokoliv pokrmu, semínka chia zvětší objem pokrmu (semínka chia svou vlastností zvětšovat i vlastní objem přispívají k "plnění žaludku"). Např. ovesná kaše - přidáme-li do ní semínka chia s vodou, semínka chia zželírují a denzita pokrmu je bohatší. Totéž platí o nápojích. Přídáme-li semínka chia do vody/ovocné/zeleninové šťávy/mléka...nápoji semínka chia dodají díky svému gelu na hutnější konzistenci. Tím zasytí a tlumí hlad.

TIP: 1 střední banán + sklenice vody + 2 lžičky semínek chia. Semínka chia smícháme s vodou a necháme cca 10 min. odstát, aby se okolo chia začala tvořit gelová vrstva. Zamícháme a necháme odstát dalších 10 minut nebo rovnou do této směsi rozmixujeme banán a nápoj je připravený ke konzumaci. Můžeme přidat dávku oblíbeného proteinového prášku nebo lžíci ovesných vloček (v mixéru se rozdrtí).

Čas při tvoření gelu z chia si můžeme ušetřit tím, že si gel připravíme předem: 1 díl semínek chia smícháme s 9 - 10 díly vody, zamícháme a uložíme do lednice. Semínka zželírují a takto vydrží v lednici až cca 10 dní, vždy připravená k přípravě nápojů, pokrmů, do jogurtů, tvarohů, cereálií apod. Hustotu gelu ředíme množstvím použité vody. Gel můžeme tedy kdykoliv rozředit.