Jak je konzumovat

Semínka chia mohou být konzumována jakýmkoliv způsobem:

Nápoje • saláty • pečivo • ovesné a rýžové kaše • tvarohy • jogurty • vaječné omelety • smoothie koktejly • proteinové/sacharidové nápoje • pudingy • marinády • domácí fitness tyčinky • musli a cereálie • jihoamerická kuchyně • polévky … viz "Recepty".

Semínka při styku s tekutinou vytváří gel a ten je možné přidávat do nápojů, kaší, tvarohů, těst atd.

Semínka chia mohou být konzumována buď celá (nejsou tvrdá na skus a navíc v tekutinách změknou) nebo drcená (ale není nutné je drtit narozdíl od lněných) a to buď přímo (přidáním do jakéhokoliv pokrmu, nápoje, mléka...) nebo ve formě lehkého gelu.

ZÁKLADNÍ GEL ZE SEMÍNEK CHIA:

1 díl semínek chia + 10 dílů vody

Semínka chia smícháme s vodou (studená nebo teplá) a necháme odstát cca 5 - 10 minut. Poté je opět zamícháme a můžeme rovnou použít do nápojů či pokrmů nebo je po zamícháme necháme odpočinout déle, i hodinu. Tím ještě více pojmou vody a budou měkčí. Takto vytvořený gel ze semínek chia můžeme skladovat až cca 10 dní v lednici a gel je tak vždy připravený k okamžitému použití.