Cibulový tmavý chléb se semínky chia

28.09.2011 21:52

CIBULOVÝ TMAVÝ CHLÉB se SEMÍNKY CHIA - vyzkoušeno, výborný

400 g chlebové mouky
250 g žitné mouky
0,5 l podmáslí (kyšky)
2 lžičky medu nebo cukru (nutné pro vykynutí)
3 lžičky soli, nejlépe mořské
4 polévkové lžíce chia semínek
4 vrchovaté lžíce smažené cibule (nejlépe z marketu IKEA)
1 vrchovatá lžíce kmínu
2 vrchovaté lžíce sezamu
2 balíčky suchého droždí

Ze všech surovin vypracujeme těsto, nejlépe v pekárně. Postupujeme dle návodu na tmavý chléb (recept na "chléb chia" také viz FOTOGALERIE receptů).
Nemáme-li domácí pekárnu, těsto vypracujeme ručně, což je fyzicky náročnější kvůli hutnosti těsta.
Vypracované těsto necháme kynout. Cca po 1 hodině přemísíme a dáme do vymazané formy na biskupský chlebíček, či do jiné vhodné formy.
Znovu necháme kynout cca hodinu.
Pak dáme do vyhřáté trouby (na 200 st.) péci na cca jednu hodinu.

Semínka chia chléb obohatí o vlákninu, rostlinné Omega-3, vápník, železo, proteiny a další zdraví prospěné živiny.

 

 

Zpět