ČOKOLÁDA se SEMÍNKY CHIA

21.01.2013 11:32

ČOKOLÁDA se SEMÍNKY CHIA

50g kakaa

40g kakaového másla

1 lžička semínek chia

1 lžíce dýňových semínek (mohou být i pražená na suché pánvi)

1 lžička sezamových semínek

Případně k oslazení rostlinné sladidlo stévie

Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo (nevařit, jen rozpustit), do něj přidejte kakao a promíchejte, můžete osladit. Směs nalejte do formičky na čokoládu a ozdobte semínky. Takto připravenou čokoládu nechte ztuhnout v mrazáku – cca 15-20 min. Čokoládu je vhodné skladovat i po vyrobení v mrazáku, protože má nižší bod tání v porovnání s komerčně vyráběnou čokoládou. Obecně platí – čím více přírodního kakaového másla je použito na čokoládu (v poměru se ztuženým tukem), tím nižší bod tání čokoláda má. Nicméně o to je kvalitnější.

Do čokolády můžete přidat řadu dalších surovin, dle chuti:

Varianty ochucení čokolády:

Ovocný prášek lucuma (přírodní zdroj vlákniny, betakarotenu), spirulina, acai, vanilka...

Špetka hrubozrnné soli

Špetka chilli prášku

Lžička skořice + špetka muškátového oříšku

Křupavé kakaové boby

Pomerančová kůra nebo kandované ovoce

Sušené třešně, meruňky, švestky…

Zpět