Energy placky z piňole se semínky chia

01.10.2011 09:02

ENERGY PLACKY z PIŇOLE se SEMÍNKY CHIA

Směs na přípravu placek je naprosto totožná receptura jako u "Piňole kukuřičná kaše se semínky chia" (viz "FOTOGALERIE receptů").

4 lžíce kukuřičné polenty (např. v Albertu) + 2 lžíce semínek chia + 1/2 lžičky mleté skořice + 1 lžíce medu nebo jiné přírodní formy sladidla (v našem receptu jsme použili 1 lžíci javorového sirupu, může být i např. nektar z agáve) + 300 ml vřelé vody. Z tohoto množství surovin vytvoříme na plechu 9ks placek.

Zpracujeme úplně stejným způsobem jako Piňole kukuřičnou kaši:

Kukuřičnou polentu (drcená kukuřice) nejprve na rozehřáté suché pánvi opražíme (cca 5 minut, z původní žluté barvy se změní na karamelovou). Poté do suché polenty na pánvi přidáme 2 lžíce semínek chia a 1/2 lžičky mleté skořice. Směs promícháme a přelijeme vřelou vodou a chvíli zahříváme (stačí 2 minuty). Přidáme med (či javorový sirup/nektar z agáve nebo podobné varianty sladidla). Takto připravenou směs můžeme ihned konzumovat jako Piňole kaši, ale v tomto případě ze směsi navíc vytvoříme placky:

Rozehřejeme troubu na 170 stupňů, na plech dáme pečící papír (není potřeba používat žádný tuk) a lžící tvoříme ze směsi (kaše) placičky vysoké asi 1cm. Z tohoto množství směsi vznikne 9ks placek. Placky můžeme před pečením ještě posypat semínky chia. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 30 minut (záleží na tlouštce placek). Po upečení jsou placky uvnitř měkké a vláčné jako čerstvý chléb. Piňole placky jsou vhodným snackem (i jen tak samotné nebo s kouskem ovoce nebo ricotty) a zdravějším než průmyslově vyráběné musli tyčinky. Mohou sloužit také jako náhrada pečiva.

 

Zpět